
Urzica nu este doar o plantă oarecare, ci este un depozit de resurse nutritive și de beneficii pentru sănătate. Toate componentele acesteia: rădăcinile, tulpinile, frunzele, florile și semințele sunt la fel de valoroase, fie impostură culinară sau în tratamente naturiste.
Acest adevăr nu a fost pe lângă cunoscuta naturistă austriacă, Maria Treben, care, în numeroasele sale lucrări, a lăudat neîncetat proprietățile vindecătoare ale urzicii. De când a descoperit virtuțile acestei plante, nu ar putea imagina dieta sa zilnică fără ea.
Urzica face apariția estivală de două ori pe an – în semestrele calde ale primăverii și toamnei. BeneEFICIILE sale pot fi obținute prin consumul a 2-3 căni de ceai de urzică pe zi: prima cană se bea dimineața, cu jumătate de oră înainte de micul-dejun, iar restul pe parcursul zilei.
În urma experienței acumulate, Terapista sugerează un mod particular de consum al acestui ceai – sorbit cu înghițituri mici, pentru un impact curativ mai eficient.
Însă urzica nu oferă doar un efect de vitalizare și energizare. Ea poate avea o contribuție semnificativă la prevenirea unei multitudini de afecțiuni sau condiții de sănătate.
Pentru a contracara anumite boli grave, o cură de tratament cu urzică ar trebui să se întindă pe o perioadă de câteva săptămâni.
În urma aplicării unui regim preventiv bazat pe consumul unei căni de ceai de urzică pe zi, pe întregul parcursul anului, puteți anticipa evitarea unor boli precum răcelile, virozele și infecțiile bacteriene și chiar eliminarea alergiilor, incluzând rinita alergică.
De asemenea, urzica este un agent eficient de purificare a sângelui și, consecutiv, a pielii. În acest mod, ea ajută la eliminarea eczemelor și a durerilor de cap. Nu în ultimul rând, urzica poate preveni sau ameliora durerile articulare și reumatice.
Un alt beneficiu extraordinar al consumului de ceai de urzică este creșterea nivelului de hemoglobină, datorită conținutului mare de fier. Astfel, urzica poate combate senzația de oboseală, epuizare și lipsa de energie.
Maria Treben subliniază că urzica trebuie doar scăldată pentru 30 de secunde, și sub niciun motiv fiartă. Acesta este secretul pentru păstrarea substanțelor active din plantă.
Sunt persoane care se eschivează de consumul de ceai de urzică din cauza gustului specific. O soluție pentru aceștia ar fi adulterarea ceaiului cu alte plante aromatice, precum menta. Îmbunătățirea gustului poate fi obținută prin adăugarea de mușețel, suc de lămâie și miere/melasă, care este o sursă bogată de fier și minerale.