Ce înseamnă cu adevărat spirulina, pentru cine este recomandată și ce impact are asupra sănătății?

Spirulina este recunoscută ca una dintre formele de viață cele mai vechi de pe planetă. Având în vedere proprietățile sale nutriționale superioare, mulți specialiști o numesc “super-aliment” și afirmă că ne-ar putea asigura supraviețuirea în absența oricărui alt tip de hrană.

Se crede că spirulina a fost un aliment esențial pentru civilizația aztecă, iar triburile Kanembu din Africa Centrală i-au descoperit la rândul lor beneficiile și au folosit-o în alimentație. Astăzi, spirulina este cultivată pentru uz medicinal și comercial în locuri diverse precum Mexic, Hawaii sau Japonia. Popularitatea ei a crescut exponențial de la anii ’80, când NASA a început să o adopte ca aliment indispensabil pentru astronauți în misiunile spațiale.

Organizația Mondială a Sănătății și Națiunile Unite susțin spirulina ca soluție în lupta împotriva malnutriției în rândul copiilor din zonele defavorizate și ca ajutor în tratamentul pacienților infectați cu HIV.

În special sportivii, inclusiv culturiștii, consumă spirulina cu regularitate pentru a mări masa musculară, beneficiind de conținutul său ridicat de proteine. Mai mult, spirulina este de mare ajutor și pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană, compensând necesarul de minerale și vitamine care ar fi de obicei mai greu de acoperit.

Ce conținut nutrițional are spirulina?

Studiile științifice și testele de laborator au evidențiat un conținut superior de proteine în spirulina comparativ cu cel din carne sau soia. Proteinele pe care le conține se situează la un nivel de calitate comparativ cu cel al proteinelor din ouă, aliment considerat complet. Pe lângă proteine, spirulina este de asemenea bogată în betacaroten. De asemenea, include un număr impresionant de aminoacizi, dintre care 8 sunt esențiali pentru corpul uman, și 10 adiționali, care contribuie la menținerea sănătății. Sunt prezente și grăsimi sănătoase de tipul Omega-3 și Omega-6, împreună cu un spectru larg de minerale și vitamine, ce alcătuiesc rețeta pentru un super-aliment.

Cum se consumă spirulina și care este gustul ei?

Spirulina poate fi consumată în formă de supliment alimentar, sub formă de pulbere sau capsule. Aceasta este obținută din două tipuri de alge verde-albastre numite științific Arthrospira Platensis și Arthrospira Maxima care, după uscare, pot fi procesate în suplimente ușor de administrat. De asemenea, mai multe informații despre variantele și combinațiile în care este disponibilă spirulina pot fi găsite pe Vitacaps.ro, de unde puteți achiziționa și produsul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

În ceea ce privește gustul și mirosul, spirulina nu este tocmai un aliment apetisant. Are un gust caracteristic de algă, dar total diferit de al celor folosite în preparatele japoneze. Mirosul nu este foarte plăcut, dar punctul forte este că nu necesită mestecare și sub formă de capsule este ușor de administrat fără a lăsa un gust persistent. Forma de pulbere, dacă este inclusă în rețete de shake-uri proteice pentru sportivi, poate avea gustul și mirosul mascat cu ajutorul unor ingrediente apetisante, precum banane, citrice sau fructe de pădure.

Cum vă simțiți după o cură cu spirulină?

Consumată moderat și în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj, spirulina conferă corpului o stare de energie și bună dispoziție. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate și efectele pozitive devin vizibile la doar câteva zile după începerea curii.

Spirulina este recomandată în special pentru ameliorarea simptomelor cauzate de afectarea organelor interne, precum ficatul și inima, și pentru combaterea bolilor severe cum ar fi diabetul sau cancerul. Ea contribuie la reducerea nivelului de colesterol “rău”, diminuând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Ficocianina, compus activ din spirulină responsabil pentru culoarea verde-albăstrie specifică algei, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. În plus, administrarea de spirulină pacienților cu cancer contribuie la reducerea dimensiunilor tumorilor maligne și previne dezvoltarea altora noi.

O cură de spirulină este recomandată oricui simte nevoia de un supliment de energie. Mai ales în perioadele stresante ale vieții, spirulina administrată cu moderație vă ajută să mențineți sănătatea și să rămâneți calm chiar și în cele mai dificile situații.

DISTRIBUIE CU PRIETENII: